barra top2
soco

L’associació Arxivers sense Fronteres convoca a tots els seus associats a l’Assemblea General Ordinària, que tindrà lloc el dimarts 27 d’octubre de 2020 a les 18h.
Es farà de manera virtual per les circumstàncies sanitàries actuals.

Ordre del dia:

  1. Lectura i aprovació de l’acta de l’Assemblea General del 06-11-2019
  2. Aprovació de la Memòria d’Activitats de 2019
  3. Liquidació del pressupost de 2019
  4. Aprovació del pressupost de 2020
  5. Proposta d’activitats per al 2020
  6. Precs i preguntes


Per participar a l'assemblea cal inscriure's prèviament a través del correu electrònic  Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Una vegada comprovades les dades, rebreu un correu amb l’enllaç i contrasenya d’accés a la plataforma Jitsi, que és una aplicació de codi lliure i que no requereix cap instal·lació.

En cas de no poder assistir-hi, pot delegar el seu vot en una altra persona associada mitjançant la signatura de l’autorització adjunta.

Esperem la vostra presència i participació el proper 27 d’octubre!

El Fons de la Sociedad de Beneficencia Naturales de Cataluña (SBNC) ja es pot consultar a arxius en línia amb la referència ANC2-78. Aquest fons conté documentació de l’associació de caire benèfica fundada pels catalans de l’Havana l’any 1841, amb l’objectiu de procurar als emigrants catalans, sense sort en la seva aventura a les “amèriques”, els recursos mínims per evitar que caiguessin en la indigència, i d’aquesta manera, preservar l’ordre social.

El 1996 el Pare Florensa estableix les bases per crear l’arxiu i conscient de l’interès del seu patrimoni documental, l’entitat inaugura el servei d’arxiu dirigit per la Sra. Luisa Ribot i que ha continuat la Sra. Idania Rodríguez, atenent les consultes d’investigadors i ciutadans, presencialment, per telèfon o via correu electrònic.

El juliol del 2010 Arxivers sense Fronteres assumeix la coordinació del projecte de digitalització de l’arxiu històric de la Sociedad de Beneficencia Naturales de Cataluña a L’Havana, La digitalització del fons pretén garantir la conservació de la informació a llarg termini i facilitar-ne l’accés i la difusió, a través del dipòsit d’una còpia digital a l’Arxiu Nacional de Catalunya (Dipòsit Digital d’Arxius de Catalunya, DIDAC) per a la seva consulta en línia, una possibilitat avui inviable per a l’entitat, donades les restriccions d’accés a internet que hi ha actualment a l’illa.

Us recordem que juntament amb el fons de la SBNC també podeu consultar el fons del Casal Català de Montevideo (ANC2-117) i el de l’ Orfeó Català de Mèxic (ANC2-104).

Des d’AsF agraïm a totes les persones i institucions que han fet possible la viabilitat del projecte.

Des d'AsF ens sumem a la declaració conjunta donant el nostre suport al Gustavo Meoño ex coordinador de l'AHPN i a l'Anna Carla Ericastilla Directora del Archivo General de Centro América càrrec del que ha sigut destituïda i imputada judicialment.

Podeu consultar el comunicat en el següent enllaç.

 

 

 

Durant aquest primer quadrimestre de 2019 entre els cursos que ofereix l’Associació d'Arxivers de Catalunya, trobareu un dedicat als arxius i els drets humans en què hi participa la Núria Carreras, presidenta d’AsF, conjuntament amb David Bondia Doctor en Dret i professor titular de Dret Internacional Públic i Relacions Internacionals a la Universitat de Barcelona.

 

Fitxa completa del curs

Participants màxims: 20

Durada: 4 hores

Preu: 30 € (60 € no socis). Socis aturats 50%

Data i lloc: 12 de març de 16h a 20h

Sala Abat Escarré (C/ Rocafort 242 bis, baixos)

Certificat: Assistència

Dates inscripció: fins 8 de març

 

Arxivers sense Fronteres us convida a l'acte de presentació del

Conferència a càrrec de la historiadora i arxivera de la Societat de Beneficència Naturals de Catalunya, a l'Havana, Idania Rodríguez i segon lliurament de la documentació digitalitzada de l'entitat a l'Arxiu Nacional de Catalunya.

Dilluns 17 de desembre a les 19h   -  Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, Casa de l'Ardiaca (c. Santa Llúcia, 1) 

 La Societat de Beneficència de Naturals de Catalunya fou constituïda oficialment l'any 1841 per iniciativa d'un grup de catalans establerts a l'illa, amb l'objecte d'oferir auxili als emigrants d'origen català sense recursos econòmics.

El juliol de 2010, Arxivers sense Fronteres va assumir la coordinació del projecte de digitalització de l'arxiu històric de l'entitat.

La digitalització del fons pretén garantir la conservació de la informació a llarg termini i facilitar-ne l’accés i la difusió, a través del dipòsit d’una còpia digital a l’Arxiu Nacional de Catalunya (Dipòsit Digital d’Arxius de Catalunya, DIDAC) per a la seva consulta en línia, una possibilitat avui inviable per a l’entitat donades les restriccions d’accés a Internet que hi ha actualment a l’illa.

Organitzen els departaments de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Arxivers sense Fronteres i la Societat de Beneficència de Naturals de Catalunya a l’Havana amb la col·laboració de Casa Amèrica Catalunya.

El diari "La República" ha dedicat un reportatge de 6 pàgines al projecte dels casals catalans i també una entrevista a la presidenta d'AsF, Núria Carreras.

 

A continuació us deixem un enllaç per a la seva consulta

 

 

Segons notícies que ens fa arribar Aida Luz Mendoza, presidenta  d'AsF Perú, continuen les pluges al país, amb els desbordaments i esllavissaments conseguents.  
Els arxius del Nord estan en greu risc, i el "Archivo General de la Nación" ha convocat a voluntaris per al rescat de documentció i ha declarat en estat d'emergència als arxius.
 
peru1
 
peru2
 
peru3

El proper dia 27 de setembre a les 19.00 hores tindrà lloc a la Casa Amèrica Catalunya la presentació del projecte de tractament arxivístic de l'arxiu del Casal Català de Montevideo.

L’actuació duta a terme des del 2006 s’emmarca dins del projecte de tractament dels arxius dels Casals Catalans d’arreu del món que impulsa Arxivers sense Fronteres (AsF) a partir de l’any 2004. 

Hi intervenen Jusèp Boya, director general d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya; Manuel Manonelles, director general d’Afers Multilaterals i Europeus; Lluís Calduch, representant del Casal Català de Montevideo; Liliana Gargiulo, presidenta d’AsF – Uruguai; Imma Moratalla, responsable del projecte d’AsF; i Ricard Ibarra, president d’AsF.

Al llarg de la seva història, el Casal Català de Montevideo ha acollit nombroses activitats. Molta de la documentació que ha generat no ha estat conservada. La tasca realitzada ha consistit en crear la infraestructura necessària (mobiliari, equips informàtics i audiovisuals), elaborar els instruments tècnics indispensables per procedir a classificar i organitzar el fons de l’arxiu i procedir a digitalitzar la documentació essencial. El material resultant d’aquest procés ha estat lliurat a l’Arxiu Nacional de Catalunya per tal que passi a formar part dels seus fons de complement i estigui a l’abast dels investigadors i de la societat en general.

El projecte compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, a través del Departament de Cultura, tot i que també ha estat recolzat en alguna etapa des de l’Àrea de Comunitats Catalanes a l’Exterior.

Els arxius dels Casals Catalans contenen una valuosa informació sobre la migració i l’exili dels catalans des del s. XIX, i donen testimoni de la pervivència de la llengua i la cultura del nostre país arreu.

Data de l'acte: 27 de setembre a les 19.00 hores

Lloc: Casa Amèrica de Catalunya, al carrer Còrsega 299 de Barcelona

 

Con motivo de la celebración de la Semana Internacional de los Archivos, 

Cartell setmana arxius 2016 cast web

AsF le ofrece las siguientes actividades:

 

7 de junio , a las 19h 

Sesión " Archivos y Derechos Humanos: 10 años de apoyo en el Archivo Nacional Saharaui ", a cargo de Jordi Amigó, vocal de proyectos de AsF

Archivo Municipal de Reus (C. Sant Antoni Maria Claret, 3)


9 de junio , a las 17h 
Sesión " Archivos y Derechos Humanos: 10 años de apoyo en el Archivo Nacional Saharaui ", a cargo de Ricard Ibarra, presidente de AsF y Jordi Amigó, vocal del proyecto

Archivo Histórico Nacional (Madrid)


9 de junio , a las 19h 
Sesión " Dictaduras e impunidad. Guatemala: archivos y derechos humanos", a cargo de Fina Solà en representación de AsF y Michaela Albarello, directora de la Fundació Pau i Solidaritat

Speaker's Corner. Espacio la Asamblea. CCOO de Cataluña (Via Laietana, 16, sótano)


Pàgina 1 de 3
 
donatiu green cat
 

Els Projectes d'AsF


 

Icon facebook